måndag 8 februari 2010

Dumpad Per Brinkemo, 520 m

Boken Dumpad är skriven av författaren Per Brinkemo och gavs ut år 2006.

Boken är väldigt intressant och propfull med olika händelser. Man får förståelse för Ahmed och hur han känner samtidigt som man får veta hur det kan vara i verkligheten för vissa barn och ungdomar.

Trots att det händer mycket i boken kände jag på vissa ställen att den var en aningen förutsägbar och lite upprepande. I boken så hoppar dom fram och tillbaka mellan åren vilket är bra eftersom att boken blir varierad men samtidigt är det lite förvirrande.

En händelse jag uppmärksammade och blev lite förvånad över var hur hans mammas släkt förvandlades från snälla människor till elaka när hans mamma lämnat honom. Innan hade dom varit välkomande och verkat vara trevliga och goda människor men så fort Ahmeds mamma åkt blev dom hånfulla och elaka. Ahmed blev satt med an massa sysslor som han tvingades att göra i hemmet och behandlades illa. Jag funderar över hur Ahmeds mamma kände sig. Hon hade säkert trott att Ahmed skulle få det ganska bra efter att ha sett hur henens släktingar behandlat honom i början, men om hon hade vetat hur tufft Ahmed fick det när hon hade åkt, hade hon ångrat sig då, eller viste hon om hur jobbigt Ahmed skulle få det när hon lämnade honom?

Ahmed är som ett löv i högen, en av många som blir dumpade.

Likt en hjort omringad av en flock med hungriga lejon.

Den största skillnaden mellan en Somalier och Svensk i sitt tänk gällande uppfostran av sitt barn är nog att Somalierna har fler regler medans Svenskarna släpper lite mera på tyglarna. Somalierna har nog alltid varit tvugna på sätt och vis varit lite strängare eftersom att dom i sitt land och sin kultur har det farligare och mer orolighter i landet än i Sverige. Dom flesta barn är rätt säkra i Sverige medans man i Somalia kanske inte är liksa säker och på det sättet har föräldrarna varit tvugna att sätta upp fler regler. I Somalia verkar dom vara lite mera enligt boken gameldagsa i tänket. Det är ett mansdominerat samhälle och kvinnorna är dom som sköter hushållet och barnen. Somalierna följer ofta koranens regler väldigt strikt medans det är väldigt olika här i Sverige, vissa följer deras religions regler väldigt strikt men dom flesta gör det nog inte, dessutom finns det många ateister i Sverige som inte har någon tro.

1 kommentar:

  1. Engagerat och utförligt! Intressant läsning!

    Lite slarv med språket!
    Nationalitetsord (utom namn) skrivs med liten bokstav i svenskan (somalier, svensk).
    Stavning: proppfull, välkomnande, hennes, visste, tvungna, gammeldags.
    Redigera!

    SvaraRadera