fredag 19 februari 2010

Dumpad 592 m

Boken är skriven av Per Brinkemo och gavs ut år 2006. Det jag tyckte var bra i boken var att Ahmed hade modet att fly och att han även fick hjälp på vägen. Det var bra att han aldrig gav upp och att främlingar släpper in honom i deras hem bara för att hjälpa honom. Det gjorde mig glad.
Det som är dåligt i boken, är att ingen förklarar för Ahmed vad som har hänt och varför, alla ljuger för honom i boken och pappan slår honom. Utan att någon agerar, utan att kontakta socialen och det verkar inte som om någon visar honom att de bryr sig. De flesta verkar negativa även om det finns en liten möjlighet för honom att komma hem igen.
Jag tänker på en situation när Ahmed får samtal av en tjej från Sverige. Jag kände mig glad för Ahmeds skull och jag kände att typ för första gången är det någon som verkligen bryr sig om hans situation. Jag kände en lycka för Ahmed, som en stor höjdpunkt i hans liv, som ett steg på vägen.

Man kan säga att Ahmed är som ett rop i rymden.

Tyvärr händer det ofta i andra land att föräldrarna slår sina barn om de gjort något de anser är fel. Så kan det vara i Sverige också, men inte alls lika ofta som i andra länder. I det här fallet, är det Ahmed som anses blivit "försvenskad" för att han varit i Sverige en längre tid och anses som bortskämd. Kulturkrockar är inte alls ovanligt och inträffar överallt i världen. Man brukar skylla på att andra länder kommit i vägen och "förstört" det som föräldrarna försökt bygga upp.

4 kommentarer:

  1. Varför tror du föräldrar slår sina barn? Vad tyckte du om boken? Det var tur att var så stark och inte gav upp och det är så man hoppas att fler skulle göra. Det är viktigt att man får stöd av någon eller några då blir det lättare att klara av svåra situationer eller hur?

    SvaraRadera
  2. Det kan bero på många olika saker, t ex att föräldrarna tar droger, dricker alldeles för mycket alkohol eller på grund av bråk med den andra föräldern. Oftast beror slagen på att man blivit sur på den andra föräldern och inte vill slå honom/henne utan ger sig på barnet eftersom barnet inte kan försvara sig själv och säger oftast inte ifrån. Om det är som i det här fallet, är det oftast för att barnet gjort något som föräldrarna anser är fel och emot deras religion/tro.
    Boken var väl helt okej antar jag... alltså den var intressant för att man fick följa Ahmed genom ett tuff tid och se hur han tog sig förbi alla hinder som dök upp och hur stort mod som behövs för att klara sig genom den här fruktansvärda resa.
    Den var även sorglig eftersom att man inser att mamman kommer inte tillbaka och att boken faktiskt är verklighetsbaserad, att det verkligen händer sådana här saker i princip överallt i världen.

    Absolut, att få stöd är i princip det viktigaste man kan få om man får det från rätt håll och från rätt personer.

    SvaraRadera
  3. oj, vad långt svar.. hehe

    SvaraRadera
  4. Engagerat innehåll med personliga reflektioner. Förklara/kommentera gärna din liknelse.

    Slarv med meningsbyggnaden i andra stycket.

    SvaraRadera