måndag 8 februari 2010

Dumpad: 592m

Författare: Per Brinkemo
Boken, som gavs ut 2004, handlar om Ahmed som efter att blivit för stökig och ”försvenskad” dumpas i Somalia av sina föräldrar. Boken är ganska informativ och stundtals spännande eftersom den är baserad på en verklig händelse. Man kan nästan inte tro att någon sådant kan hända på 2000-talet.
Tyvärr tycker jag att boken är ganska tråkig och långsam för det mesta. Även om ämnet är ganska intressant får den en inte att ”längta” efter att få läsa den.
Ibland är boken dock känslosam, som när Ahmed precis har dumpats och inte vill inse det. Man skulle kunna säga att han känner sig ensam som en leksak i flingpaketet, eller som en mandel i gröten.
Ahmed råkar i boken ut för en s.k. kulturkrock. Ahmeds föräldrar vill t.ex. att Ahmed ska komma hem direkt efter skolan och inta vara med kompisar då. När han ändå är det låser hanns pappa ute honom, vilket en svensk granne inte tycker om. Man kan även se att Ahmeds pappa anser att det är okej att slå Ahmed i uppfostringssyfte vilket man förmodligen inte hade gjort i en svensk familj.

2 kommentarer:

  1. Utmärkt redovisning med flyt. Du har "bakat in" de olika ingredienserna, som t ex liknelserna, på ett föredömligt sätt.

    Nytt stycke markeras antingen genom att börja ute i kanten efter att man hoppat över en rad, eller genom att börja en bit in på nästa rad.

    SvaraRadera
  2. Varför tror du Ahmeds pappa slår honom? Vad tror du är den vanligaste orsaken till att föräldrar dumpar sina barn? Bra stringent recension.

    SvaraRadera