onsdag 10 februari 2010

Dumpad 592m

Jag har läst boken Dumpad som är skriven av Per Brinkemo. Boken gavs ut 2004. Det som var bra i boken var att de beskrev känslorna bra, hur han kände sig i olika situationer. Det som också var bra i boken var att man fick lära sig lite svåra ord. Det som inte var så bra i boken var att man inte fick veta så mycket om Ahmeds syskon. Det jag mest regerade på i boken var när Ahmed ringde hem till Sverige från Svenska Ambassaden och ville prata med hans föräldrar så när hans pappa svarade så sa han att han inte ville ha något med honom och göra och så la han på. Då tyckte jag så synd om han för att tänk om man skulle vara i ett främmande land och sen ringer hem så förväntar man sig ju att ens föräldrar ska stötta ens barn.

Ahmed är som en färgglad blomma i öknen.

Skillnaden mellan Somalia och Sverige är att Somalia har mer strängare regler än vad Sverige har. Och jag tror att folket i Somalia är väldig noggranna mad vem man ska umgås med,som i Ahmeds situation när han inte fick vara med sina Svenska kompisar för hans pappa ansåg att de var inte äkta. En annan sak som skiljer sig mellan länderna är att de inte har samma religion och det kan vara ett problem för barn som kommer från Somalia för det måste leva upp till de traditioner vi har och det kan ibland skapa problem i familjen.

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Bra reflektioner. Engagerat!

    Se upp så inte för många meningar börjar på samma sätt! /(Det..)

    Obs! Nationalitetsord (ej ländernas namn) skrivs med liten bokstav i svenskan.

    I sista avsnittet skulle jag vilja att du vidareutvecklade dina tankar. Vad är det som är strängare i Somalia. (Vissa lagar som t ex förbud mot barnaga är ju strängare i Sverige.)

    SvaraRadera