torsdag 11 februari 2010

Dumpad: 592

Ahmed är 13 år när han dumpas i Somalia av sina föräldrar som tycker att han har blivit för svensk.

Det positiva med boken är att författaren beskriver med tydliga bilder och förklarar hur Ahmed känner. Dessutom är boken baserad på en verklig händelse vilket jag tycker är bra även om själva händelsen inte är det. Det blir mer verklighetstroget då. Negativt med boken är att framsida inte är så tilldragande och boken är ganska seg emellanåt.
Ahmed har inte ett svenskt ursprung utan ett somaliskt vilket gör att det blir kulturkrock. Ahmeds pappa är arg för att Ahmed inte kommer hem direkt efter skolan utan istället umgås med sina svenska kompisar. I uppfostringssyfte slår därför Ahmeds pappa honom och det händer inte bara en gång. Detta tycker jag är otroligt fel och det skulle säkert många svenska föräldrar också göra men Ahmeds pappa tycker säkert det är rätt, kanske för att han själv har råkat ut för det.
Jag tror Ahmed känner sig som ett träd i marken-han kan inte bara dra upp sina rötter och flytta på sig, det skulle göra allt för ont även om han ville det.

Skriven av Per Brinkemo 2004.

1 kommentar:

  1. Du har med alla delarna men får gärna vidareutveckla dina tankar mer; t ex när är boken seg; fler anledningar till att pappan slår, vilka rötter gör det ont att dra upp, de svenska eller de somaliska?

    Glöm inte styckeindelning!

    SvaraRadera