onsdag 17 februari 2010

592 Dumpad

Boken har skrivits av Per Brinkemo och gavs ut 2006 av ScandBook AB.
Jag tycker att bokens syfte-att visa människor om kulturkrockarnaoch hur barnen påverkas i ett annat land av sina föraldrar och ursprung, är bra och interssant.Boken visar också hur utlänska barn med annorlunda kultur tror och änner i ett annat land, och olika dileman. Boken redogör också att om man siktar mot ett mål kan med till sist , med hjälp av andra, nå det. Jag tycker att det är bra att man får läsa såna böcker så att man är medveten om vad andra personer går igenom.
Jag tycker att språket är ganska tråkigt, inte så himla "målande".Jag gillar inte att den börjar med slutet, för det är inte kul att läsa.
citat som passar på Ahmed: "Envis som en åsna", "Ensam som en gökunge på hösten","hjäplös som en fisk på stranden"
skilnader svenska/somalier:Somalier är mycket strängre än svenskar när det kommer till att behålla sin kultur,och när man blir lite för "överbeskyddande" mot sin religion, kan det gå som för Ahmed.
Svenska barn har mer frihet än somaliska, och man får exempel i boken, då han inte får vara med sina kompisar.Föräldrarna tänker annorlunda på hur mycket man ska vara med sina kompisar i de två olika kulturerna.

2 kommentarer:

  1. Jag håller inte riktigt med dig vad det gäller språket då man bygger upp mycket känslor kring hans situation. Visst är det bra att läsa den här typen av böcker för att öka förståelsen för hur andra kan ha det.

    SvaraRadera
  2. Många intressanta tankar!

    Slarva inte med språket. Många missar, t ex stor/liten bokstav, glömda bokstäver/ord + glöm inte styckeindelning!!!!!Redigera!

    SvaraRadera