lördag 6 mars 2010

Spelar Död av Stefan Casta - 510 m

Spelar död (egentligen Spelar Död : Kims bok) är en bok som är skriven av Stefan Casta, den handlar om en kille vid namn Kim och historien utspelar sig i Sverige. Som man kan se på titeln så är det Kims bok, där Kim berättar om hans tonårsliv.

Precis som de flesta tonårskillar så blir Kim kär i en tjej vid namn Tove. Men för att han ska kunna vara med Tove så måste han vara med i ett gäng, som består av Philip, Manny, Pia-Maria, Criz och Tove. Kim har ett Vietnamesiskt ursprung och hans klädsel är inte det senaste modet precis, detta gör honom till ett ganska udda barn, vilket han blir retad för, i historien, av Någon.

Efter ett tag så ska de på utflykt i skogen som alla (inklusive Kim) är med på, men vad han inte vet är att det inte kommer att bli som han hade tänkt sig, han kommer få behöva att kämpa för att överleva...

I slutändan så måste Kim välja mellan att hämnas eller att förlåta.

Jag tycker att den här boken är bra, men den är svår att förstå speciellt i början. Men till slut kommer man att förstå allt, och det är då som man kommer att inse att den är skriven på ett genialt sätt, och jag förstår varför den vann Augustpriset 1999. Det positiva med boken är att ibland efter ett viss antal sidor, så är det ett annat teckensnitt en sida och då händer en helt annan sak, ungefär; Kim ligger ner på marken, vid elden och är skadad han kämpar, och det fortsätter så, men man får till slut reda på vad som händer när man har kommit en bra bit in i boken. Det är en bra sak för det bygger upp spänning i boken, då tänker man att "jag vill veta vad som händer!" Då fortsätter man att läsa, läsa och läsa.

Det negativa med boken är som sagt att den är svår att förstå, men man får ge den en chans, man kommer inte att ångra sig.

1 kommentar: