onsdag 21 oktober 2009

Romeo och Julia: 314

Denna sorgliga bok känner väl varenda kotte till. Familjerna Montague och Capulet är i fejd med varandra när deras barn, Romeo Montague och Julia Capulet, blir kära i varandra på en maskerad i Calulets hus. Julias amma hjälper dem att hålla kärleken hemlig och de viger sig hemligt i kyrkan. Sen bestämmer sig Julias far att hon ska bli bortgift med en man, Paris, men hon vägrar och försöker fly.
Hon får en dryck av prästen som gör att hon blir sövd i 42 timmar och alla tror hon är död. Men när prästen ska skicka bud till Romeo kommer det ej fram och han får höra det på annat håll. Han rider till gravvalvet och tar livet av sig själv, vilket också Julia gör när hon vaknar upp och ser att Romeo är död.

Denna bok är väldigt sorlig men eftersom den är skriven i bara dialog och nästan ingen handling blir det lite jobbigt att läsa och när det står på "gammelsvenska" så blir det väldigt snurrigt. Se helldre filmen, då förstår man mer. Jag såg den nya, nutida versionen och den var riktigt bra!
Skriven av William Shakespeare.

2 kommentarer:

  1. Detta är inte en bok utan en pjäs. Därför står det bara dialoger och scenanvisningar. När man läser dramatik får man måla upp scenerna i sitt huvud och tolka det de säger samt det de inte säger genom att läsa anvisningar om hur skådespelarna ska agera.

    SvaraRadera
  2. Det är det som är så skönt med att läsa dramatik. Bara handling inga tröttsamma naturbeskrivningar tex.

    SvaraRadera