måndag 2 november 2009

Spökflickan 977 m.


Författare: Torey Hayden
Jadie är en flicka som ingen riktigt förstår sig på. Hon lider av mutism. De misstänker i alla fall att hon lider av det men man vet inte. Mutism är när en person har svårigheter med att prata normalt. Jadie's rygg är kraftig böjd framåt så att hennes haka nästan nuddar hennes knän när hon sitter ner.
Jadie börjar i en liten klass på fyra personer, inklusive henne själv. De har även fått en ny lärare för den andra tog livet av sig. Först pratade hon inte alls, men efter ett tag börjar hon prata lite lätt med Torey, som har blivit Jadies nya fröken. Torey stannar alltid kvar i kapprummet på skolan efteråt och ibland kommer Jadie in. Då får hon en nyckel av Torey och låser sen dörrarna och säger "Nu är vi trygga, nu kan ingen skada oss."
När hon har börjat prata med Torey, gör hon också en massa obegripliga saker. Som t.ex hon låser in sig på toa med en liten pojke i hennes lilla klass som heter Reuben, när Torey upptäcker att båda är borta så hör hon snyftningar från toaletten. Hon öppnar och ser att Jadie har dragit upp sin klänning och dragit ner Reuben's byxor och kalsonger. Efteråt får Torey en riktig chock när hon inser vad allting handlar om och varför Jadie gör som hon gör.

Den här boken tyckte jag var väldigt bra. Väldigt oförutsägbar, hemsk, mystisk och i vissa delar av boken satt jag faktiskt och rös av obehag. Riktigt bra. Jag rekommenderar den verkligen, jag tycker verkligen att ni ska ge den en chans.

3 kommentarer:

  1. Efter vad jag förstår så är det här en bok som baseras på Torey Haydens faktiska upplevelser som lärare för psykiskt handikappade barn. Du läser väldigt avancerat du.

    SvaraRadera