fredag 23 april 2010

Dumpad 592 m

Ahmed är en svensk/somalisk pojke som med sin familj bor i Sollentuna. Han är uppväxt i Sverige och han vill kunna bete sig precis som sina svenska kompisar. Hans föräldrar (framför allt hans pappa) tolererar inte det och hans pappa slår honom. Hans pappa vill att han ska komma hem direkt efter skolan och han får varken vara med kompisar eller vara ute överhuvudtaget efter skoltid.

Familjen åker till Norge för att vara där i några dagar. Istället är de där i ett år. Ahmed omvandlas till en ohövlig, oförskämd och nästan en kriminell kille som absolut inte förstår vad han gör i Norge. Hans mamma säger att de är där för att få pengar, vilket inte gör situationen bättre. Ahmed vill hem till Sollentuna i Stockholm, till sina kompisar och tillbaks till skolan. Ett år av hans liv slösades bort i Norge, men samtidigt lärde han sig grannspråket norska helt flytande.

Efter återkomsten i Stockholm så är Ahmed djupt besviken på sina föräldrar. Speciellt på sin mamma som han bodde med i Norge. Hans mamma ber om ursäkt för det hon gjort och försöker trösta Ahmed. Som någon sorts tröst frågar hon om Ahmed vill åka med till Somalia och leta efter släktingar. Självklart blir Ahmed jätte glad över att få resa till Somalia och hälsa på sitt hemland som han har sitt ursprung ifrån och som han alltid velat veta lite mer om.

Ahmed åker till Somalia med sin familj och de första dagarna gick bra. De var hos några bekanta som Ahmeds mamma kände. Ahmeds mamma påstår att hon ska ut och leta efter släktingar men att Ahmed inte får vara med eftersom det är för farligt. Han stannar kvar hos de (som han då trodde) trevliga människorna och hans mamma åker iväg. Hans mamma kommer inte tillbaks, inte ens efter att restiden har gått ut (d.v.s. två veckor). Det tar ett långt tag innan Ahmed inser att han har blivit övergiven i Somalia av sin egen mamma. Han behövde bekräftelse på att det verkligen hade hänt. Det fick han; när en äldre dam sa att han är en av de barn som blivit dumpad i Somalia av sina föräldrar.

Ahmed bestämmer sig för att fly till Addis där den svenska ambassaden håller rum. Han planerar rymden noga och han har tillräckligt med pengar för hela resan enligt hans uträkningar. Efter en lång resa så från Somalia till Etiopien anländer han utan skador. Slutligen kommer han också till den svenska ambassaden men får inget bra besked. Han behövde antingen legitimation, pass eller några liknande papper som kunde visa hans identitet, vilket han inte hade. För att komma hem måste hans föräldrar istället skriva på några papper som godkänner Ahmeds hemkomst. Hans föräldrar vill inte skriva på ett kontrakt angående Ahmeds hemkomst.

Men till slut när media har blandat sig in och många människor försöker hjälpa Ahmed hem så kom han hem till sist efter att ha spenderat ett år i Somalia.

1 kommentar:

  1. Men du har ju redan lagt in denna boken en gång innan?

    SvaraRadera